Fototip

februari 2016
 


Home  Workshops  Portretten   Beeldbank  Film   Profiel  Contact
Regel waar je foto aan moet voldoen

Een regel waar een goede foto aan moet voldoen is: er moet ergens licht op vallen. Hier valt het licht precies op de boomklever. Door het donkere bos op de achtergrond springt het onderwerp er uit en is duidelijk waar de foto over gaat en waar je als kijker naar moet kijken.

De foto is gemaakt met Canon EOS 5D mrk III met een 500 mm f/4 telelens op een statief vanuit een foto/schuilhut. De instellingen waren: iso 1000, sluitertijd 1/400 seconde en met een diafragma f/4.5, dat zorgt voor de beperkte scherptediepte. De programmaknop stond ingesteld op Av(diafragma voorkeur). De autofocus stond op Al Servo. De transportmodus stond op de stille continuopname om een moment te fotograferen waarop de boomklever in zijn karakteristieke houding even stil zat. De belichtingsmeter stond op meervlaksmeting, er is 1/3 stop onderbelicht. Dat geeft in dit geval de beste belichting bij de 5D mrk III, maar dat is een kwestie van smaak en kan per camera verschillen.

Bij de nabewerking is het contrast verhoogd om de tegenstelling tussen de boomklever en de achtergrond wat te vergroten. Om deze reden zijn de witte tinten ook wat lichter gemaakt en de donkere tinten wat donkerder. Om detail in de wangen van de boomklever zichtbaar te maken zijn de hooglichten iets verlaagd. Tenslotte is er een uitsnede gemaakt en als laatste is de foto verscherpt en de ruis onderdrukt.

 

Vragen over de toegepaste techniek mail me gerust. Stel een vraag.

Home  Workshops   Beeldbank  Print  Film   Profiel  Contact