Bert Broens  Natuurfotograaf Weblog
Gastenboek

Home  Workshops   Boek   Portretten   Beeldbank  Print  Film   Profiel  Contact


2012
Lauwersmeer

2011
Bos en tuin
Duitsland
Fotohut
Burlen
Blauwe flits
Vele soorten
Jonge vogels
Hek of paaltje
In het riet
Weidevogels
Voorjaar
Donkere dagen

2010
Vogels van diverse ..
Afwisseling
Vliegbeelden
Burlende herten
Poelruiter en Kluut

Texel
Weidevogels
Tjiftjaf
Oostvaardersplassen
Kramsvogel
Arkemheen

Kleine zwaan
Koperwiek
Edelhert
Baardman

2009
 

 

Februari 2012

Wintereenden

Als je snel bent kun je nog een aantal soorten eenden spotten die in Nederland overwinteren. Twee soorten die wat mij betreft tot de mooiste horen zijn het nonnetje en de grote zaagbek. Met de vorst van de afgelopen tijd waren ze wat gemakkelijker te vinden omdat ze hun voedsel in wakken moesten zoeken. Lastig was het soms wel om ze "vrij" zittend te fotograferen want ze waren meestal niet de enige watervogels die op een wak aangewezen


Klik voor de foto's

  waren voor hun voedsel. Het mannetje nonnetje is wit met een prachtige zwarte tekeningen, het vrouwtjes wit met bruin. In maart vetrekken ze weer naar hun broedgebied.
De grote zaagbek heeft zijn naam te danken aan de zaagvormige bek, waarmee ze gemakkelijk vis kunnen vangen en naar binnen werken. Ik vind bij deze soort het vrouwtje het mooist, al hoewel het zwart/witte kleed en de donker groene kop van het mannetje ook mooi zijn. Het vrouwtje laat regelmatig een mooie kuif zien. Ook deze soort vertrekt weer in maart.
In sommige boeken wordt het nonnetje nog onze kleinste zaagbek genoemd, maar is eigenlijk geen echte zaagbek en daarom in een ander geslacht geplaatst. Hij is meer verwant aan de brilduiker.
Tot slot een paar aalscholvers en een vliegende tafeleend.
 
Beweeg de muis over de foto's en klik op < en > voor de volgende/vorige foto.