Nieuwsbrief
januari 2013
Nieuw Blog


Home  Workshops  Portretten   Beeldbank  Film   Profiel  Contact

Foto's bewerken of niet bewerken?

Een nieuwsbrief over een vuurpijl, terwijl oud en nieuw al achter ons ligt, is dat geen vergissing?
Nee, want misschien heb je ook geprobeerd vuurwerk te fotograferen en is het niet helemaal geworden, wat je gehoopt had.
Ik laat je zien dat je met een bijzondere bewerking je foto misschien nog kunt redden.

De foto is gemaakt met een 70-200 mm f/2.8 zoomlens vanaf een stapel rijstzakken op de vensterbank. De instellingen waren: iso 200, sluitertijd 1 volle seconde en met een diafragma f/4. Het diafragma van f:/4 zorgt ervoor dat in combinatie van de belichting van 1 seconde de vuurpijl niet te veel uitwaaiert en nog herkenbaar blijft. De camera stond ingesteld op Bulb voorkeur. Bij de programmakeuze Bulb blijft de sluiter zo lang open als de ontspanknop wordt ingedrukt. De belichtingsmeter stond op meervlaksmeting, maar dit heeft invloed bij Bulb. Er is handmatig scherpgesteld op de plek waar ik de vuurpijl verwachtte en het transport stond op enkelbeeld.  Er is geen onder- of overbelichting ingesteld omdat dat ook geen invloed heeft. Er zijn verschillende opnames gemaakt met verschillende belichtingen en verschillende diafragma instellingen. Om de verschillende sluitertijden te krijgen zijn de seconden te geteld.
Bij de nabewerking is de belichting op plus een halve stop gezet. De hoge lichten zijn donkerder gemaakt, de schaduwen zijn donkerder gemaakt, de witte tinten donkerder en de zwarte tinten zwarter gemaakt. Tenslotte is een uitsnede gemaakt. Als laatste is de foto verscherpt. Zonder deze toch wel extreme bewerking was de foto veel minder geslaagd.

Hier is de originele onbewerkte foto te zien: klik hier

Wil je ook leren foto's te bewerken met Lightroom  of Photoshop Elemets ? Info klik hier voor Lightroom of hier voor Elements.
Tijdens deze workshops maak ik je wegwijs in het programma van je keuze. Ik behandel de basisinstellingen en de basisbewerkingen. Je kunt met je eigen foto's oefenen of speciaal door mij uitgezochte foto's.

Afmelden voor de nieuwsbrief?   klik  hier
Aanmelden voor de nieuwsbrief?  
klik  hier

 

Is de nieuwsbrief niet te lezen?  klik hier voor de online versie